Omurlar arasındaki diskler yaş ilerledikçe, travma ile ve boyun omurlarının yanlış kullanımına bağlı (sürekli aynı pozisyonda kalma, ağır yük taşıma, hareketsizlik gibi) disklerde yıpranma meydana gelmektedir. Bu yıpranmaya bağlı omurlarının dayanıklılığı azalır ve fıtıklaşma gerçekleşir. Omurlar arasındaki disk dokusunun iç kısmının, daha kuvvetli bağ dokusundan oluşan dış kısmını yıpratarak omurilik ve sinirlerde bası yapması sonucu boyun fıtığı ortaya çıkar.
Belirtileri;
Fıtığın seviyesine ve ciddiyetine bağlı olarak gelişir.
Ensede ağrı ve boyun hareketliliğinde kısıtlılık
Tek taraflı kola yayılan ağrı
Kola yayılan ağrının parmak uçlarına kadar uyuşma ile birlikte seyretmesi
Hapşırmak, öksürük ile ağrının artması
Ağrı ile birlikte kolda meydana gelen kuvvet kaybı ve bu kuvvet kaybına, uyuşmaya bağlı olarak elde cisim tutamama veya elde olan cisimleri düşürmek
Baş dönmesi
Kulak çınlaması
Çok ileri seviyelerde dengesizlik ve yürüme güçlüğü İdrar ve gaita kaçırma
Nedenleri;
Aynı pozisyonda uzun süre kalmak (bilgisayar, televizyon, telefon gibi)
Egzersiz ve spor yapmamak
Uzun süre klimalı veya soğuk ortamda bulunmak boyun fıtığının başlıca nedenleridir.
Yaşlanma ile birlikte diskler esnekliklerini zamanla kaybeder ve basit bir travma ile boyun fıtığı meydana gelebilir. Bununla birlikte yaş farkı olmaksızın herkes bu rahatsızlığa yakalanabilir. Genellikle bedensel olarak olarak ağır işlerde çalışanlarda, masa başı çalışanlarda daha fazla görülür. Uzun süreli dikiş, nakış, el işi, temizlik, uzun süreli araç kullanma gibi aktiviteler boyun ağrılarının arttıran faktörlerdendir.
Tedavi ve Teşhis;
Teşhiste hastanın hikayesi ve fiziksel muayene çok önemlidir. Ayrıca uygun radyolojik incelemeler ve gerek görüldüğü takdirde EMG incelemesi boyun fıtığı tanısı koymak için yeterlidir. Bu bulgular sonucu boyun fıtığı teşhisi konulmuş ise akut durumda ilaç tedavisi, boyunluk, yatak istirahatleri ve fizik tedavi önerilir. Çok ileri seviyelerde (ağır sinir harabiyeti varsa) cerrahi müdahale uygulanmaktadır.
Bu tedavi modellerinin dışında merkezimiz olan Antalya Mytherapy Sağlıklı Yaşam Merkezinde uyguladığımız diğer bir yöntem de GTOS terapidir.
GTOS terapi boyun ağrısında kullanılan manuel bir tedavi metodudur.
GTOS terapi kas ve iskelet sistemini oluşturan tüm yumuşak dokularda (kas, tendon, fasia gibi) mekanik uyaranla dolaşımı arttıran dolayısıyla ağrı-spazm-ağrı kısır döngüsünü azaltan bir metoddur.
GTOS terapinin herhangi bir yan etkisi olmamakla birlikte ışın, radyasyon içermeyen yani hiçbir yan etkisi olmayan iğnesiz bir metoddur.
Tedaviden hemen sonra hissedilen rahatlama, ağrıda azalma hissi, kişiye özel verilen egzersiz programları ile desteklenmektedir. Hastaya bu egzersizlerin önemi, sürekliliği ve aynı zamanda günlük yaşantısında dikkat etmesi gerektiği durumlar anlatılır.
Boyun Fıtığı ve Korunma Yöntemleri;
Uzun süre aynı pozisyonda kalmama
Ağır nesne kaldırmama
Ağır nesne kaldırırken mümkün olduğunca vücuda yakın taşıma
Masa başı çalışanların küçük molalar verip germe ve gevşetme egzersizleri yapma
Bilgisayar kullananların bilgisayarları göz hizasında olmalı, koltuk seviyesini ayarlanma
Oturduğumuz yerde uyumamaya dikkat etmek
Çok yukarı uzanmamak, bel ve boyun sağlığı için tabure, basamak kullanma
Uygun yastık seçimi
Mümkün olduğunca stresten uzak durma
Ani hareketlerden kaçınma
En önemlisi; kasları kuvvetlendirerek ve doğru postürü (duruşu) sağlamak için bilinçli ve düzenli egzersiz yapılmalıdır.
Klinik pilates ve reformer (aletli pilates) boyun fıtığı hastaları için idealdir. Pilateste boyun ve sırt kaslarının esnekliği arttırılır ve zayıf olan kaslar kuvvetlendirilir.
Pilates ayrıca mental bir rahatlama sağlar.
Doktorunuzun izin verdiği ve doğru uygulandığı taktirde boyun ve bel fıtığı gibi rahatsızlıklarda ağrı artmaz ve zamanla kaslar kuvvetlendiği için ağrılar yavaş yavaş azalır.