DONUK OMUZ

Hata mesajı

Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /var/www/vhosts/mytherapy.com.tr/httpdocs/includes/file.phar.inc).

“Donuk omuz” sendromu (adesiv kapsülit) omuz eklem kapsülünün ile eklem sıvısı salan zarın difüz bozukluğu ve iltihabı sonucunda eklem bölgesinde oluşan ağrı sendromudur.

DONUK OMUZ SENDROMUNUN BELİRTİLERİ

“Donuk omuz” sendromu; omuz ekleminde şiddetli künt ağrı ve hareket kısıtlılığı ile kendini gösterir. En ufak bir harekette omuzda ve kolda ani sancı şeklinde ağrı duyulur.

Hareket açıklığı; hastanın kendisinin kolunu hareket ettirip ettiremediği (aktif hareketler) veya muayene esnasında eklemin hareket açıklığını test etmek suretiyle (pasif hareketler) ile tespit edilir. Her yön için hareketin belirli bir sınırı var, bu sınırın ötesinde hareket mümkün değil. Donuk omuz olgusunda bu sınırda ağrının şiddeti doruk noktasına ulaşır.

Omuz ağrısı geceleri de çok rahatsız edebilir. Kişi giyinmede, saç taramada, herhangi bir nesneye uzanıp almada zorluk çekebilir. Söz konusu rahatsızlık birkaç ay veya yıl içerisinde gelişebilir.

DONUK OMUZ SENDROMUNA YOL AÇAN NEDENLER

“Donuk omuz” sendromu, omuz eklemi ile ilgili olup şiddetli ağrı ile seyreden başka bir rahatsızlığın, örneğin bursit ve artroz sonucunda gelişebilir. Omuzumuz ağrıdığında istem dışı olarak omuzu korumaya özen gösteririz. Fakat omuz ekleminin uzun süre boyunca hareketsiz kalması yumuşak dokularda yapışıklık oluşmasına, eklem kapsülünün çekilip buruşmasına yol açar.

Söz konusu hastalık, kronik obstrüktif akciğer hastalığı, kalp krizi gibi herhangi bir sistemik hastalığın sonucunda baş gösterebilir. Şeker hastası her beş kişiden birinde “donuk omuz” sendromu görülmektedir.

Merkezimizde diyetisyen kontrolünde sağlıklı beslenme ile birlikte GTOS therapy, manuel terapi ve bantlama bu rahatsızlığın giderilmesi için kullandığımız yöntemlerin başında gelmektedir.