D vitaminini yiyeceklerle karşılamak çok zordur. Bu nedenle mutlaka doğru güneş ışığından yaralanmak veya doğru desteği almak şart. Çünkü D vitamini iskelet sisteminin gelişimi için en önemli vitamin.
D vitamini eksikliğinin; kemik yoğunluğunda zamanla azalma, osteoporoz, kalça kemiği kırılmalarının asıl nedeni olması dışında diyabet, hipertansiyon, kolon, meme gibi kanser türleri ve otoimmün sistem hastalıkları ile yakından ilişkilidir.
Yiyeceklerden mi, Güneşten mi?
- D vitamini yağda eriyen vitamindir. Besinlerle alınan D vitamini toplam günlük ihtiyacın ancak %10 kadarını karşılar. Geri kalan %90’lık kısım güneş sayesinde olur.
- 15-25 dakikalık süreyle güneşlenmek gerekir.
D Vitamini Eksikliği Obeziteyi Tetikleyebiliyor;
- Yağ hücreleri endokrinolojik olarak aktif hücrelerdir. Dolayısıyla yağ dokusu aktif D vitamini için hedef dokudur. Ve kanda düşük seyreden D vitamini erişkin kişilerde obezitenin oluşmasına neden gösterilen metabolik bir durumdur. Çünkü D vitamini pankreasta beta hücrelerinin kalsiyum mineralinin girişini sağlayarak insülin hormonu üretimini destekler. Ayrıca böbreklerden yağ hücrelerine kalsiyum taşınmasını sağlayarak yağ sentezleyen enzimleri baskılar.
D Vitamini Hastalıklardan Koruyor;
- Ailede Tip 2 diyabet ve glikoz intoleransı bulunan kişilerde D vitamini desteği diyabet gelişimini önleyebilmektedir.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Kolon, meme ve prostat kanserine karşı korur.
- Kalbin düz kas hücreleri ve kardiyovasküler sisteme ait endotel hücrelerinde D vitamini reseptörü bulunur. Bu reseptör D vitamininin kalp dokularında kullanarak kalp hastalıklarından korur.
- D vitamin eksikliği insülin direncini sağlamakta, oksidatif stresi arttırmakta, inflamasyonu tetikleyerek kalp, kemik hastalıkları ve tansiyon gelişimini de hızlandırabilmektedir.