D VİTAMİNİN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİSİ

Hata mesajı

Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /var/www/vhosts/mytherapy.com.tr/httpdocs/includes/file.phar.inc).

D vitaminini yiyeceklerle karşılamak çok zordur. Bu nedenle mutlaka doğru güneş ışığından yaralanmak veya doğru desteği almak şart. Çünkü D vitamini iskelet sisteminin gelişimi için en önemli vitamin.
D vitamini eksikliğinin; kemik yoğunluğunda zamanla azalma, osteoporoz, kalça kemiği kırılmalarının asıl nedeni olması dışında diyabet, hipertansiyon, kolon, meme gibi kanser türleri ve otoimmün sistem hastalıkları ile yakından ilişkilidir.

Yiyeceklerden mi, Güneşten mi?

  • D vitamini yağda eriyen vitamindir. Besinlerle alınan D vitamini toplam günlük ihtiyacın ancak %10 kadarını karşılar. Geri kalan %90’lık kısım güneş sayesinde olur.
  • 15-25 dakikalık süreyle güneşlenmek gerekir.

D Vitamini Eksikliği Obeziteyi Tetikleyebiliyor;

  • Yağ hücreleri endokrinolojik olarak aktif hücrelerdir. Dolayısıyla yağ dokusu aktif D vitamini için hedef dokudur. Ve kanda düşük seyreden D vitamini erişkin kişilerde obezitenin oluşmasına neden gösterilen metabolik bir durumdur. Çünkü D vitamini pankreasta beta hücrelerinin kalsiyum mineralinin girişini sağlayarak insülin hormonu üretimini destekler. Ayrıca böbreklerden yağ hücrelerine kalsiyum taşınmasını sağlayarak yağ sentezleyen enzimleri baskılar.

D Vitamini Hastalıklardan Koruyor;

  • Ailede Tip 2 diyabet ve glikoz intoleransı bulunan kişilerde D vitamini desteği diyabet gelişimini önleyebilmektedir.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Kolon, meme ve prostat kanserine karşı korur.
  • Kalbin düz kas hücreleri ve kardiyovasküler sisteme ait endotel hücrelerinde D vitamini reseptörü bulunur. Bu reseptör D vitamininin kalp dokularında kullanarak kalp hastalıklarından korur.
  • D vitamin eksikliği insülin direncini sağlamakta, oksidatif stresi arttırmakta, inflamasyonu tetikleyerek kalp, kemik hastalıkları ve tansiyon gelişimini de hızlandırabilmektedir.