Avokado orijini Güney Amerika’ya özellikle Meksika bölgesine dayanan tropikal bir meyvedir. Avokado son yıllarda besin öğesi içeriği ve sağlık üzerine olumlu etkilerinin fark edilmesiyle birlikte oldukça popülarite kazanmıştır.
Avokadonun Enerji ve Besin Bileşimi;
- %72-78 su
- %10-15 yağ
- %7-8 karbonhidrat
- %1,9-2,2 protein
- %5-6 oranında posa içermektedir.
Yağ asidi içeriği değerlendirildiğinde ortalama olarak;
- %67,1 MUFA (tekli doymamış yağlar)
- %14,5 PUFA (çoklu doymamış yağlar)
- %14,5 DOYMUŞ YAĞ ASİDİ içermektedir.
Mikrobesin içeriği değerlendirildiğinde, diğer meyvelere göre yağda eriyen vitaminler (A, D, E, K vit.) ile folik asit ve B1 vitamininden zengin olduğu, ayrıca potasyum, magnezyum, sodyum, fosfor ve kükürtlü minerallerinin yüksek olduğu görülmektedir.
Avokado ve Kanser
Yapılan çalışmalar, yüksek antioksidan içeren sebze ve meyve tüketiminin bazı kanser türlerinin riskini azalttığını belirlemiştir. Avokado, askorbik asit ve fenolik bileşikler gibi antioksidandan zengindir. Avokadonun besin bileşimi değerlendirildiğinde prostat, larinks (gırtlak), farinks (yutak), oral kavite (ağız boşluğu), gastrik ve meme kanserlerine karşı olumlu etkisi vardır.
Avokado ve Obezite
NHANES çalışmasında 2001-2008 yılları arasında 19 yaş ve üzeri 17567 kişi taranmıştır. Ortalama olarak 70 g avokado (yarım adet avokado) tüketen bireyler ile tüketmeyen bireyler karşılaştırıldığında, avokado tüketenlerin daha düşük vücut ağırlığı, Beden Kütle İndeksi (BKİ) ve bel çevresine sahi oldukları belirlenmiştir. Avokado tüketenlerdeki vücut ağırlığı, BKİ ve bel çevresindeki azalmanın nedeni; avokadonun yüksek enerji yoğunluğu, makro besin ögesi biyoyararlılığının yüksek olması, MUFA ve diyet posasının yüksek olması görülmektedir.
Avokado ve Yaşlanma Sürecine Etkisi
Yaşlanma sürecine bağlı olarak göz ve deri sağlığı bozulmakta, hücrelerde DNA hasarları meydana gelmektedir. Karotenoidler, ultraviyole (UV) ışınları, ve radyasyona karşı deriyi koruyabilmektedir. Avokadoda bulunan lutein, özellikle katarakt ve makule dejenerasyonu gibi göz hastalıklarından korunmayı sağlamaktadır.
Sonuç Olarak;
Avokado, besin bileşimi ve içerdiği biyoaktif bileşenlere bağlı olarak, sağlığı olumlu yönde etkilemektedir. Özellikle kalp damar hastalıklarına karşı korumada ve lipit profilini düzenlemektedir. Obezite ve kansere karşı koruyucu olduğunu gösteren çalışmalar yapılmıştır. Günde 1/2 avokado tüketimi; tekli doymamış yağ asidi, posa, A, C, E, K, B vitaminleri, potasyum magnezyum, lutein, zeaksantin, polifenol, fitesterol gibi fitokimyasal alımına önemli katkı sağlamaktadır.