Vücudumuz gerekli olan enerjiyi tükettiğimiz besinlerden alır. Bu besinler bağırsaklardan emilerek küçük şekerler haline dönüşür. Daha sonra kan dolaşımı yoluyla vücudumuza dağılır. İnsülin hormonu sayesinde de hücrelerin içine alınır. Eğer yüksek glisemik indeksli besinler tüketirsek yani kan şekerini birden yükselten besinler tüketirsek insülin hormonumuz birden yükselir ve açlık atakları yaşarız. Düşük glisemik indeksli besinler tüketirsek yani kan şekerini yavaş yükselten, bağırsaklardan yavaş emilen besinler tüketirsek doygunluk süremiz daha uzun olur.
Peki Nedir Bu Yüksek ve Düşük Glisemik İndeksli Besinler?
Öncelikle bağırsaklardan emilimi kolay, kan şekerini çok yükselten karbonhidratlara yüksek glisemik indeksli, bağırsaklardan emilimi yavaş, kan şekerini az yükselten karbonhidratlara da düşük glisemik indeksli besin denir.
Yüksek glisemik indeksli besinler; rafine gıdalar, fabrikasyon çıkışlı meyve suları, nişastalı yiyecekler, şekerler, hamur işleri, bisküvi…
Düşük glisemik indeksli besinler; kuru baklagiller, tam tahıllı ürünler, süt ürünleri, meyve ve sebzeler…
Gelelim sürekli aç hissetmenin diğer nedenlerine;
- Ara öğün Eksikliği: Ara öğün vazgeçilmezimiz olmalı. Ana öğünler arasında ara öğün tüketimi yapmazsak eğer, bir sonraki öğüne saldırırız bu da kilo almamıza neden olur.
- Susuzluk: Su gıdaların emilimini, hazmını kolaylaştırır. Günde en az 8-10 bardak su içmemiz gerekir. Eğer su yerine asitli içecekler ya da başka sıvılar tüketirsek bu da açlık hissine yol açabilir.
- Uykusuzluk: Yapılan birçok çalışmada kaliteli uykunun için ne kadar önemli olduğu gösterilmiştir. Önemli olan çok uyumak değil, kaliteli uyumaktır. Uykusuz olduğumuzda vücudumuzda salgılanan ghrelin hormonu beyne açlık sinyali gönderir bu da açlık atakları yaşamamıza neden olur.
- Stres Faktörü: Hepimizin stresli bir iş hayatı, gündelik yaşamı var. Ama stres de bizi aç hissettirebilir. Stres artınca tatlı gıdalara yönelme olmasının nedeni, beyindeki serotonin denen mutluluk hormonunun bu gıdalarla artmasıdır. Strese en iyi çözüm spordur.
- Hormonal Bozukluk: Hepsine uyuyorum ama yine de aç hissediyorum diyorsanız hormonal bir bozukluğunuz olabilir, bu yüzden doktorunuza başvurmanızı tavsiye ederiz.
Sağlıkla kalın…