Çinko vücudumuzdaki birçok enzimin ve insülin hormonunun yapısında bulunan önemli bir mineraldir. Vücudumuzda çoğunlukla iskelet kemikleri ve kaslarda bulunur ve birçok enzimin yapısında bulunur. Bağışıklık sistemi dediğimiz vücut direncinin güçlenmesinde, yara iyileşmesinde, tat ve koku duyusunun oluşmasında, büyüme, gelişme ve gebelik döneminde faydalı etkileri olan bir mineraldir.
Hangi Gıdalarda Bulunur?
- Arpa, peynir, sığır eti, kepekli ekmek, tavuk, yumurta sarısı, süt ve süt ürünleri, balık, patates, ceviz, badem, tam tahıl, kuru fasulye, lahana, ay çekirdeği, karaciğer, kuzu eti ve tahıllarda çinko vardır.
- Kırmızı et ve tavuk eti gibi hayvansal gıdalarda bulunan çinko daha kolay emilir.
- Diyete ilave olarak çinko ve demir alınacaksa, ikisinin farklı zamanlarda alınması gerekir.
Çinkonun Faydalı Olduğu Hastalıklar Nelerdir?
I) Boyu uzamayan ve kilo alamayan çocuklarda çinko yetmezliği araştırılmalıdır.
II) Sık enfeksiyona yakalanan kişilerde,
III) Çocuk ishallerinde,
IV) Şeker hastalarında idrarla çinko kaybı fazladır, eksikliği araştırılmalıdır.
V) Gebe ve emziren kadınlarda,
VI) İdrar söktürücü ilaç kullananlarda, kalsiyum ilacı alanlarda ve bol posalı beslenenlerde, bağırsaklarında Crohn ve ülseratif kolit hastalığı olanlarda,
VII) Çinko eksikliğinde tiroid hormon metabolizması bozulur ve kandaki T3-T4 hormonu ciddi ölçüde azalır.